Blogg

Hundgrind

Saker att tänka på innan du köper en hundgrind

Det kan vara väldigt skönt att inreda hemmet med en hundgrind eller två så att du kan skärma av delar av huset när du behöver det. Kanske vill du inte behöva stänga dörren till vardagsrummet men vill samtidigt inte få leriga tassavtryck på soffan? Då är en hundgrind perfekt för att skydda soffan samtidigt som hunden inte behöver vara instängd i ett annat rum. Likaså kanske du vill kunna ha ytterdörren öppen utan att hunden springer ut och då fungerar en hundgrind förstås också utmärkt.

Det finns massvis av hundgrindar att välja mellan så om du funderar på att köpa inomhus hundgrind så finns det några saker du bör tänka på.

Hur bred ska hundgrinden vara?

Det finns vissa standardmått för dörröppningar och därmed finns det hundgrindar som passar hos majoriteten. Naturligtvis finns det också stora skillnader mellan dörröppningar och du kan vara trygg med att det finns hundgrindar för alla typer. Oavsett om dörröppningen är ovanligt smal eller om det är en flera meter bred öppning, till exempelvis i ett vardagsrum, så finns det en lösning för dig. Du bör således se till att mäta dörröppningen där grinden ska sitta innan du börjar leta efter den rätta hundgrinden för ditt hem.

De flesta hundgrindarna är justerbara och kan därmed vanligen justeras åtminstone 10 – 20 centimeter. Det är också vanligt att du kan köpa till förlängningsdelar så att du kan göra grinden ännu bredare och här finns flera olika alternativ, både förlängningar som är runt 15 centimeter breda liksom förlängare som sträcker sig uppåt en meter. Att få hundgrinden att passa för just dina förutsättningar är därför vanligen en lätt match.

Hur hög ska hundgrinden vara?

Hundar kommer i alla möjliga former och storlekar, vilket betyder att du som hundägare kan behöva en grind som ser väldigt annorlunda ut mot den typen av grind som en annan hundägare har. Att köpa en 70 centimeter hög grind fungerar förmodligen utmärkt för mindre raser eller för lugna hundar men om du har en vig och alert hund eller en hund av större modell så tar den sig kanske över grinden om något lockar på andra sidan. Det finns därmed höga grindar att köpa men dessa är tyvärr inte lika vanliga, så det kan vara svårt att hitta en hög grind som även passar för ovanliga mått på dörröppningen.

Hur ska hundgrinden fästas?

Det finns olika sätt att fästa en hundgrind på och dessa kan variera mellan olika tillverkare. Grinden kan till exempel skruvas i väggen eller dörrkarmen, en del grindar kommer dessutom med självhäftande tejp ifall du inte skulle vilja skruva fast den och en del spänns helt enkelt fast. Vad just du behöver beror på hur din situation ser ut. Om du har en vild hund som du tror kommer hoppa på grinden så bör du definitivt skruva fast den så att du är säker på att den sitter fast ordentligt. Detsamma gäller givetvis om du har barn i hemmet, så att ingen kommer till skada.


Får man ta med husdjur på restaurang?

Får man ta med husdjur på restaurang?

På de allra flesta restauranger kan man se en skylt med en överkryssad hund. Men vad betyder det egentligen? Är det bara hundar som är förbjudna? Nej, denna skylt gäller för alla djur, och man får alltså inte ens ta med sig en katt i bur in på denna restaurang.

Restauranger där djur får vara med

På vissa restauranger har man gjort så att också djur är välkomna i vissa delar och på dessa ställen finns också ofta speciella menyer just för djuren. Där kan hela familjen, samt husdjuren äta gott och njuta av sällskapet. Just i Sverige finns inga sådana restauranger men till exempel i Japan är de vanliga och där finns också så kallade kattkaféer där det bor flera katter som besökare kan klappa på och prata med under tiden de fikar. Här är ofta också privatpersoners katter välkomna.

På de allra flesta svenska restauranger är hunden eller andra husdjur ofta inte välkomna inomhus. Det finns dock ofta möjlighet att beställa mat och sitta en bit bort eller på en uteservering med djur. Ofta är restauranger i globen och på andra ställen mycket generösa och brukar kunna erbjuda vatten och ibland någon godbit åt husdjuren.

På en del snabbmatsrestauranger delas små koppar med djurfoder ut när matgäster till exempel kör igenom en drive thru eller liknande. Detta brukar ofta vara mycket uppskattat.

Vad gäller för ledarhundar?

Ledhund

När det gäller ledarhundar är det lite speciellt. De har nämligen speciella tillstånd som gör att de får gå in på till exempel:

  • Bio
  • Livsmedelsaffärer
  • Restaurang
  • Offentliga platser

Restauranger är dock lite speciella, då det ofta krävs att den som har restaurangen ska godkänna att hunden tas med men under senare tid har allt fler synskadade hänvisats till att anmäla restaurangägare som inte släpper in hunden för diskriminering.

Var gör man av sitt djur?

Om man ska gå på restaurang och äta och man vet att hunden inte kan följa med in, och det inte finns någon möjlighet att sitta ute är det allra bäst om hunden kan vara hemma. Det är inte rekommenderat att ta med hunden och sedan binda fast den utomhus eftersom den lätt kan bli stulen. Om hunden inte kan vara hemma är ett alternativ att skaffa hundvakt eller uppsöka ett hunddagis. Annars får man helt enkelt hämta maten på restaurangen och äta den hemma.

Djur och restaurangmat

Om man tar med sitt djur till en restaurang gäller det att ha koll på den. En hund känner många dofter och kan lätt trassla in sig eller hoppa upp på bord eller personer för att få tag i deras mat. Det kan dessutom ligga mat på golvet eller marken som hunden kan få i sig. Många gånger kan restaurangmat och desserter vara helt livsfarliga för hunden. Så är till exempel fallet med lök, choklad och för mycket fett. Hunden kan bli mycket dålig och om man har tur i oturen så räcker det med att hunden kräks och är dålig i magen över natten och ett par dagar framåt.