3 anledningar att välja spannmålsfritt hundfoder

Det här är en artikel som riktar sig till dig som redan idag har en eller flera hundar. Det här är också en artikel som riktar sig till dig som kommer köpa – eller funderar på att köpa – en hund inom den närmaste tiden. Det här är en boostningsartikel för dig som redan köper hundfoder från bra tillverkare, en artikel som ger dig argument när du behöver motivera varför du köper så kallat grain-free hundfoder. Och det här är en artikel för dig som idag inte köper spannmålsfritt hundfoder, men som har funderat på om det skulle vara bra att göra det. Nu kör vi.

1. Det är lättsmält för hundmagar

Trots att vi för människor pratar om att vi borde äta mer vegetariskt och att kött är tungt för kroppen att smälta, är det inte riktigt samma sak för hundar. Hundars magar skiljer sig på några punkter, och det är i många avseenden lättare för hundars magar att bearbeta animaliska produkter än vegetabiliska såsom spannmål i form av ris, majs och olika sädesslag.

2. Många hundar har en överkänslighet kring spannmål

För mycket spannmål är inte bra för hundar, dels enligt vad vi nämnde i första punkten. Men även för oss människor blir för stor andel spannmål jobbigt för kroppen. De senaste åren har alltmer handlat om hur vi kan minska på kolhydrater och gluten till förmån för röda grönsaker och bönor och linser. Hela LCHF-kulturen bygger på det här. Spannmål i för stor utsträckning ger både människor och hundar konstiga magar.

3. Spannmål är inte naturlig föda för rovdjur

Vi ska komma ihåg att hunden härstammar från vargen – ett rovdjur som finns över stora delar av världen. För vargen är inte spannmål en naturlig föda, utan här är det bytesdjur som är av stor vikt för att kunna växa, stärka upp skelettet, bygga upp en muskulatur och lagra fett för att klara av vintern. På samma sätt är protein och fett en naturlig föda för de flesta av våra hundar.
Det finns således en poäng i att överväga spannmålsfritt hundfoder, i synnerhet om hundens mage är känslig.